Handhaving Schijnzelfstandigheid ZZP Zorg 2025: Wat Zorginstellingen Moeten Weten
Vanaf 2025 zal de Belastingdienst strenger gaan handhaven op schijnzelfstandigheid van zzp’ers in de zorg. Dit betekent dat zorginstellingen en zzp’ers goed voorbereid moeten zijn om boetes te voorkomen. In een recent artikel van EY wordt uitgebreid ingegaan op deze strengere handhaving en wat dit betekent voor de zorgsector. We hebben de belangrijkste punten uit dit artikel samengevat en aangevuld met praktische tips om de overgang voor jou zo soepel mogelijk te maken.
Schijnzelfstandigheid ontstaat wanneer iemand officieel als zzp’er werkt, maar feitelijk dezelfde rol en verantwoordelijkheden heeft als een werknemer in loondienst. Dit komt bijvoorbeeld voor als een zzp’er slechts voor één opdrachtgever werkt, dezelfde werktijden heeft als vaste medewerkers, dezelfde middelen gebruikt, en onder directe leiding en toezicht van de opdrachtgever staat. In dergelijke situaties lijkt het alsof de persoon zelfstandig werkt, maar is er feitelijk sprake van een dienstverband. Vanaf 2025 zal hierop streng worden gehandhaafd in de zorg.
Bij de handhaving van schijnzelfstandigheid in de zorgsector vanaf 2025 zullen de Belastingdienst en andere toezichthoudende instanties letten op verschillende aspecten van de arbeidsrelatie:
Met de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid in de zorgsector is het belangrijk dat zorgorganisaties hun huidige contracten en werkprocessen herzien en waar nodig aanpassen. Zzp’ers moeten ook zorgen dat hun werkwijzen in lijn zijn met de regels om schijnzelfstandigheid te voorkomen.
Opdrachtgevers weten niet altijd zeker of ze jou veilig kunnen inhuren. Door de onduidelijke wetgeving (wet DBA) is deze onzekerheid niet volledig weg te nemen, maar je kunt er wel voor zorgen dat de samenwerking zo ‘veilig mogelijk’ verloopt. Voor jouw opdrachtgever betekent dit dat zij ‘gezag’ over jouw werkzaamheden moeten voorkomen. Zonder gezag is er geen verkapt dienstverband. Het is dus belangrijk dat je je gedraagt als zelfstandig zorgondernemer en volwaardig professional. Dit betekent dat je:
Daarnaast is het goed om jezelf openlijk te presenteren als zorgondernemer, bijvoorbeeld via een online profiel. Dit onderstreept je zelfstandigheid en maakt duidelijk dat je niet als werknemer opereert.
Als zzp’er in de zorg is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de regels en hulpmiddelen die je kunnen helpen om veilig en zelfstandig te werken.
Het naleven van de regels rond schijnzelfstandigheid kan complex zijn, maar met de juiste hulpmiddelen en voorbereiding kunnen zowel zorginstellingen als zzp’ers met vertrouwen de toekomst tegemoet zien. Of je nu een zorgorganisatie bent die met zzp’ers werkt, of een zelfstandige zorgverlener, zorg ervoor dat je goed voorbereid bent op de nieuwe regelgeving en dat je de juiste stappen onderneemt om je samenwerking zo ‘veilig mogelijk’ te maken.
Meer weten over de strengere handhaving op schijnzelfstandigheid en de impact ervan op de zorgsector? Lees het volledige artikel van EY hier.
Wilt u meer informatie over onze klachtenregeling, geschillencommissie Wkkgz, klachtencommissie Jeugdwet of dienstverlening?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.
Exclusief voor de leden van Erisietsmisgegaan.nl bieden wij extra service en voordelen in samenwerking met onze partners