Wat maakt ons extra pakket zo extra?

Lees meer

Mindful zorg verlenen, hoe doe je dat?

Helaas zit er veel druk op de zorgsector. Dit creëert een negatieve spiraal: mensen lopen langer door waardoor ze, uiteindelijk, langer uitvallen en er nog meer druk komt te liggen op collega’s.

Naast dat de druk op de zorg verlaagd moet worden, moet er ook meer oog zijn voor de welzijn van zorgverleners.

Mindful zorg verlenen kan hierbij helpen.

Mindful zorg verlenen

Veel zorgprofessionals geven aan het steeds moeilijker te vinden om een goede balans te behouden tussen zorgen voor zichzelf en zorgen voor een ander.

Met mindful zorg verlenen bedoelen we zorg dragen voor een ander door te zorgen voor jezelf. Want je kunt niet iets geven wat je niet hebt.

Juist door jouw grenzen aan te geven, een moment voor jezelf te nemen en een keertje ‘nee’ te zeggen creëer je een gezonde (mindful) zorg verlening.

Mindful zorg verlenen: zorg dragen voor een ander door te zorgen voor jezelf.

Voordelen van mindful zorg verlenen

Mindful zorg verlenen is niet alleen goed voor de zorgprofessional maar ook voor de zorgvrager.

Voordelen van mindful zorg verlenen:

  • Het helpt je om beter met stress en stressvolle situaties om te gaan.
  • Het verbetert de communicatie en relatie met de cliënt.
  • Het verhoogt je productiviteit en energie.

 

Goede zorg is voelen en denken; ook aan jezelf. Door prioriteit te leggen op jouw (mentale) gezondheid, ben je beter in staat om de (mentale) gezondheid van anderen te ondersteunen.

Mindfulness technieken die je kunt toepassen

Wanneer we aan mindfulness denken, denken we vaak aan yoga of mediteren. Dit zijn hele goede mindfulness oefeningen. Maar daarnaast zijn er ook ‘simpelere’ technieken die je kunt toepassen op jouw zorg verlening.

Zorgen doen we samen. Niet alleen als zorgprofessionals onder elkaar, maar ook als zorgprofessional en cliënt. ‘Behandel een ander zoals je zelf behandeld zou willen worden’ is een bekende uitspraak. Maar vaak zijn we veel strenger voor onszelf dan voor een ander.

Door eerlijkheid centraal te zetten en duidelijk grenzen aan te geven, weet iedereen waar ze aan toe zijn én bescherm je jezelf: Wat kan de cliënt verwachten? Wanneer ben je bereikbaar?

Hoe je mindful kunt zorg verlenen

De druk op de zorg is erg hoog. Mindful zorg verlenen kan helpen om een gezonde zorg verlening te creëren, voor zorgprofessional en zorgvrager.

Door duidelijk grenzen op te stellen weet iedereen waar ze aan toe zijn. Hierdoor krijg je als zorgprofessional meer ruimte en kun je stress een betere plek geven.

Mindful werken is belangrijk voor een goede zorgverlening. Onze coach geeft je handvatten zodat je beter kunt omgaan met klachten én klachten kunt voorkomen. Interesse? Word lid en neem contact met ons op.

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie over onze klachtenregeling, geschillencommissie, klachtencommissie Jeugdwet of dienstverlening?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  • Snel geholpen
  • Persoonlijk contact

Korting voor onze leden

Exclusief voor de leden van Erisietsmisgegaan.nl bieden wij extra service en voordelen in samenwerking met onze partners

  • Snel besparen
  • Betrouwbare partners