Word nu lid en krijg een gratis jaar plus-lidmaatschap bij Boostz

Lees meer

Hoe je als zorgverlener misbruik van persoonsgegevens voorkomt

Geen behandelrelatie, geen dossier

In de EU geldt de wet Algemene Verordening Gegevens (AVG). Deze wet helpt privacy gevoelige informatie, zoals persoonsgegevens, te beschermen.

In de wet staat bijvoorbeeld dat een zorgverlener die geen behandelrelatie heeft met een cliënt, ook geen toegang mag hebben tot het dossier.

Wanneer iemand tóch met zijn neus in een verkeerd dossier zit, kan dit gemeld worden bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

1 op de 5 bedrijven krijgt te maken met cybercrime.

Het beschermen van privacy gevoelige informatie

De AVG verplicht je om voorzorgsmaatregelen te nemen. Denk hierbij aan een beveiligde internetverbinding of het bijhouden van wie wanneer wat heeft ingezien (‘logging’).

Deze voorzorgsmaatregelen helpen misbruik van persoonsgegevens tegen te gaan. Maar privacy gevoelige data moeten niet alleen beschermd worden binnen je eigen instelling.

Buitenstaanders neuzen namelijk ook graag in jouw data als zij de kans krijgen.

3 tips om cybercriminaliteit te voorkomen

Buitenstaanders, zoals criminelen, hebben niet zomaar toegang tot jouw systeem. Vaak krijgen zij toegang door phishing.

Met phishing ‘vist’ een crimineel naar informatie via e-mail, Whatsapp of SMS. Ze doen zich bijvoorbeeld voor als een ander of vragen je om op een link te klikken.

1 op de 5 bedrijven krijgt te maken met cybercrime, zoals het ontvangen van phishing mail. Het is dus geen overbodige luxe om hier extra aandacht aan te besteden.

 

  • Tip 1: Klik niet op alles wat je krijgt doorgestuurd. Het is steeds lastiger om phishing mails eruit te vissen. Blijf daarom alert wanneer je een link ontvangt. Weet je niet zeker of het veilig is? Bel de afzender of vraag het aan een ICT-specialist.
  • Tip 2: Maak gebruik van tweestapsverificatie. Een tweestapsverificatie voer je in na jouw wachtwoord. Deze code is uniek en vaak tijdelijk beschikbaar. Dit maakt het voor criminelen moeilijker om zomaar in te loggen.
  • Tip 3: Weet wat je gebruikt. Wees op de hoogte van gebruikersvoorwaarden, zodat je zeker weet wat er gebeurt met de informatie die je deelt. Bijvoorbeeld: Whatsapp slaat verzonden berichten op in hun database.

Voorkom misbruik van privacy gevoelige informatie

Als zorgverlener kun je misbruik van persoonsgegevens voorkomen door je te houden aan de AVG wet. In de AVG staat welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen.

Daarnaast kun je jouw data extra beveiligen door bijvoorbeeld een tweestaps verificatie in te voeren.

Wil je meer weten over het beveiligen van privacy gevoelige informatie? Kijk dan op onze Instagram!

Wij helpen u graag!

Wilt u meer informatie over onze klachtenregeling, geschillencommissie Wkkgz, klachtencommissie Jeugdwet of dienstverlening?
Neem dan vrijblijvend contact met ons op.

  • Snel geholpen
  • Persoonlijk contact

Korting voor onze leden

Exclusief voor de leden van Erisietsmisgegaan.nl bieden wij extra service en voordelen in samenwerking met onze partners

  • Snel besparen
  • Betrouwbare partners